Sistemul de urgenţă din România nu se va privatiza şi nici nu se desfiinţa odată cu intrarea în vigoare a noii legi a sănătăţii, actul normativ creând doar cadrul pentru intrarea în sistem a unor operatori privaţi "cu condiţia ca Ministerul Sănătăţii să fie de acord", a declarat, astăzi, la Interviurile Gândul, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau.
Cât priveşte criticile dure pe care fondatorul şi purtătorul de cuvânt al SMURD, Raed Arafat, respectiv Bogadan Opriţa, le-au avut faţă de proiectul legislativ, Ritli a îndemnat la calm, insistând că, dacă în urma unei analize "profesioniste, şi nu subiective" se vor remarca neajunsuri, corecturile vor fi acceptate şi incluse în legea cadru.
"Asta categoric pot să spun acum că nu, nu se privatizează sistemul de urgenţă. Pot să intre operatori privaţi în acest sistem existent, foarte bun, funcţional, care este un sistem integrat. Acolo sunt ambulanţă este SMURD, UPU...este un lanţ întreg care este finanţat de stat. Asta se păstrează. Intrarea unor operatori privaţi pe anumite segmente foarte bine stabilite de Ministerul Sănătăţii, unde, în ce condiţii pot să intre, asta este sarcina legislaţiei secundare. Sigur trebuie să păstrăm reactivitatea bună a sistemului care este şi care poate fi îmbunătăţită. Eu, sincer, în această etapă, aş discuta cu mai mult calm acest aspect. Şi aşa i-am îndemnat pe toţi partenerii mei", a declarat ministrul Sănătăţii.
Ritli Ladislau a precizat că a avut o discuţie cu Raed Arafat chiar astăzi "pentru că nu am înţeles de ce s-a alarmat aşa de mult".
"În proiectul care este actualmente în dezbatere se păstrează sistemul care este acum, nu este vorba că se distruge sau se desfiinţează. Proiectul este permisiv, într-o perspectivă oarecare, privind intrarea unor operatori privaţi cu condiţia ca Ministerul Sănătăţii să fie de acord la vremea respectivă. Nu ştiu când va fi ast