Grecia a intrat în al cincilea an de recesiune, în care economia ar putea să scadă cu 3%, după un declin de peste 5% în 2011. Rata şomajului a ajuns la 17,7%.
Criza datoriilor a adus statul elen de mai multe ori în pragul falimentului, astfel încât grecii au fost forţaţi să ceară ajutor financiar internaţional în schimbul căruia s-au angajat să implementeze măsuri dure de austeritate, precum tăieri de salarii şi pensii, reducerea aparatului de stat sau privatizări. În pofida acestor condiţii "vitrege", tot mai mulţi români se mută în Grecia. De ce?
În Grecia locuiesc aproximativ 100.000 de cetăţeni români, potrivit datelor ambasadei României la Atena. Dintre aceştia, la începutul anului trecut 44.250 aveau reşedinţa legală pe teritorul grecesc, număr în creştere substanţială având în vedere că în 2009 în Grecia îşi aveau reşedinţa legală puţin peste 33.300 de cetăţeni români. Comunitatea românească este una dintre cele mai importante din această ţară. Marea majoritate a cetăţenilor români constituie forţa de muncă sezonieră şi lucrează în construcţii, agricultură, servicii, notează Ministerul Muncii.
Ce i-ar putea atrage pe români într-o ţară care a tras Europa în cea mai gravă criză de după cel de-Al Doilea Război Mondial? Salariul minim pe economie din Grecia, în sectorul privat, este de 751 de euro pe lună - este atât de la 1 iulie 2011, dată înainte de care se situa la 739,5 euro, conform statisticilor Eurostat şi portalului Living in Greece. În pofida austerităţii, grecii mai au încă al 13-lea şi al 14-lea salariu.
În România, salariul minim pe economie este de aproximativ 161 de euro, de aproape cinci ori mai mic decât în Grecia.
Reformele greceşti dezamăgesc creditorii internaţionali
FMI îşi piered încrederea în capacitatea Greciei de a-şi consolida finanţele publice, scrie publicaţia elenă Ekathimerini, care cite