Limonada, apa cu lamaie indulcita cu zahar sau miere de albine, este o bautura racoritoare excelenta in zilele fierbinti de vara. Apa cu lamaie, dar neindulcita, are insa mai multe beneficii pentru sanatate, desi nu este prea placuta la gust, tocmai pentru ca ii lipseste indulcitorul.
O lamaie de marime medie are in jur de 15 calorii, 0,23 de grame de proteine, 5,26 grame de carbohidrati si 0,24 grame de fibre alimentare. Desi este foarte acra, lamaia are si 1,46 grame de zahar.
O lamaie asigura 28% din necesarul zilnic de vitamina C si aproape 5% din necesarul de vitamina A. Din grupul B, o lamaie contine cam 10% din necesarul zilnic de vitamine. De asemenea, lamaia este plina de minerale importante. Are calciu, cupru, fier, magneziu (chiar in cantitati importante), fosfor, seleniu si zinc.
Sucul de lamaie combinat cu apa plata curata organismul datorita continutului mare de vitamina C, avand efect antiinflamator si antioxidant. Un pahar de apa plata, usor incalzita, cu zeama de lamaie, baut dimineata pe stomacul gol, ajuta la eliminarea toxinelor si spala colonul precum o perie interiorul unei sticle.
Apa plata cu zeama de lamaie are calitatea de a ajuta digestia. Baut dupa masa, acelasi pahar cu apa alata, usor incalzita, si zeama de lamaie, regleaza activitatea stomacului, rezolvand balonarile si greturile. Cunoscatorii spun ca aceasta bautura este si o metoda de a opri sughitul.
Prin proprietatile sale antibacteriene, lamaia trateaza raceala si febra, stimuland, in acelasi timp, si transpiratia prin care se elimina toxinele din organism.
Daca esti racit, bea multe ceaiuri calde cu lamaie. Daca te doare in gat, incalzeste putina apa plata, nu mai mult de temperatura corpului, adauga zeama de lamaie din belsug si fa gargara. La sfarsit, poti sa inghiti ultima gura de amestec cu care ai facut g