* Corul Armonia a împlinit 140 de ani de la înfiinţare, iar Şcoala de Arte "Vespasian Lungu", 60 de ani * în 2011 s-a înfiinţat la Brăila şi Orchestra de cameră "Darclee"
Pentru instituţiile culturale brăilene anul 2011 a fost unul important, pentru că au împlinit vârste venerabile. Vestitul cor "Armonia" al Brăilei a împlinit anul trecut 140 de ani de existenţă, a reuşit să supravieţuiască Războiului de Independenţă din 1877, primului Război Mondial, crizei economice din 1929 - 1933, celui de-al doilea Război Mondial, comunismului, democraţiei turbulente de după 1990 şi crizei economice din 2007. A fost înfiinţat prima dată în 1871, de către primarul de atunci al oraşului, Constantin Petrescu, a cântat în 1929 şi în 1968 pe scena Ateneului Român şi a fost dirijat de mari artişti precum maestrul Iosif Conta. În momentele sale de glorie corul avea 104 membri. Toate acestea ar fi fost un motiv de bucurie, însă corul "Armonia" a ajuns la 140 de ani să cerşească un spaţiu cât de mic pentru a-şi desfăşura activitatea, deşi este un punct de reper în cultura nu numai locală, ci şi naţională. Acum nu are spaţiu adecvat pentru repetiţii, se chinuie în foaierul Teatrului de păpuşi şi repetă cu o orgă electronică adusă de acasă de actualul dirijor, preotul Ion Păvăloiu. Pentru a marca momentul, Primăria a organizat în toamnă un festival coral naţional, "Armonifest", la care au participat coruri din toată ţara.
Un moment important în viaţa culturală a Brăilei a fost şi împlinirea a 60 de ani de către Şcoala de Arte "Vespasian Lungu". Evenimentul a fost sărbătorit în noiembrie, când s-au organizat două zile de manifestări artistice de ţinută. Au participat foşti absolvenţi ai instituţiei de cultură, care sunt acum solişti ai operelor din Timişoara, Iaşi, Braşov, Galaţi şi Bucureşti.
Orchestra de cameră "Darclee" - constituită în 2011
Anul trecut s-