Sfarsit exploziv de saptamana pe taramul subminarilor de toate felurile, insa cu un singur numitor comun, banul public.
Luam act de un caz dramatic de subminare a economiei nationale, cu peste 40 de actori, intre care si ministri, secretari de stat, presedinti de institutii publice, insa si mari oameni de afaceri, conducatori de companii, pana mai ieri aflate in toate topurile, cu un prejudiciu de 126 milioane euro, in domeniul gazifer, nu apucam sa ne revenim bine, ca explodeaza Raportul Curtii de Conturi.
Pe scurt, prejudicii constatate de 3.2 miliarde lei (752 milioane euro) si abateri cu caracter financiar-contabil, de 38.4 miliarde lei, (9.1 miliarde euro), la cele 2751 de entitati de stat controlate, dintr-un total de 11281, adica la 24.4%.
Nu ca as vrea sa extrapolez la total, insa nu ma pot abtine sa nu remarc ca cifrele de mai sus sunt valabile numai pentru un sfert din entitatile de stat controlate, atat cat a putut fizic, timp de 1 an, sa intreprinda Curtea de Conturi.
Imi aduc aminte, in Rapoartele Curtii de Conturi pe anii 2008 si 2009, nivelul abaterilor cu caracter financiar constatate au fost de 9.8 miliarde euro, respectiv 10 miliarde euro. In anul 2010, se mentine trendul, cu 9.1 miliarde euro.
Pentru o mai buna intelegere, acest nivel gigant al abaterilor cu caracter financiar genereaza si cuprinde inlauntrul sau nivelul efectiv de prejudiciu, care urmeaza a fi recuperat.
Astfel, pentru anul 2010, la un nivel total de abateri de 38.4 miliarde lei, prejudiciul constatat, pana in prezent, este de 3.2 miliarde lei, adica 8.3%, in timp, dupa toate clarificarile necesare ale Curtii de Conturi, putand creste si mai mult.
Ideal ar putea ajunge la 100%, practic insa va mai putea creste cu probabil max 50%, pana spre 5-6 miliarde lei, urmand ca dupa finalizarea acestui proces greu si indelungat de clarificare s