Senatul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj a aprobat acordarea unui „an sabatic" pentru 11 profesori, în frunte cu rectorul Andrei Marga. Este vorba de o facilitate prevăzută în Legea Educaţiei, pentru profesorii şi conferenţiarii care au fost directori de proiecte de cercetare ştiinţifică în ultimii şase ani. Legea prevede că anul sabatic este folosit pentru ca profesorii să poată face cercetare. În acest an, ei nu trebuie să îşi îndeplinească funcţiile de bază prevăzute în fişa postului, dar rămân titulari.
Decizia Senatului universitar a stârnit critici, pentru că există cadre didactice care susţin că acordarea facilităţii anului sabatic ar fi ilegală, pe motiv că ea nu ar fi decât un mijloc prin care cei 11 profesori vor să amâne pensionarea. Potrivit Legii Educaţiei, toţi cei 11 profesori ar urma să fie pensionaţi, pentru că în acest an împlinesc vârsta de 65 de ani. Printre profesorii care vor intra, din februarie, în anul sabatic, se numără Mircea Muthu de la Facultatea de Litere, Ladislau Gyemant de la Facultatea de Studii Europene ori Liviu Pop de la Facultatea de Drept.
"Nu putem comenta o decizie a Senatului, bazată pe o prevedere a legii. Legea spune clar care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a obţine o astfel de facilitate şi este evident că toţi profesorii care au primit-o se încadrează în prevederile legale", au spus reprezentanţii biroului de presă al Universităţii.
Însă pe portalul youtube.com, precum şi pe diferite forumuri au început să circule înregistrări audio ale şedinţei Senatului universitar, care arată un schimb dur de replici între rectorul Andrei Marga şi conferenţiarul universitar Dan Şandor de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Dan Şandor a afirmat că, în opinia sa, decizia Senatului este ilegală, iar acest lucru a stârnit iritarea rectorului Andrei Marga, care a cont