Deşi au ieşit în Piaţa Tahrir pentru a protesta împotriva lui Mubarak şi au contribuit la prăbuşirea regimului acestuia, egiptencele nu au primit mai multe drepturi. Dimpotrivă, după revoluţie ele au fost victimele violenţelor poliţiştilor, care le-au supus chiar şi la teste de virginitate.
Demonstraţiile femeilor, care aleg să-şi ceară drepturile în stradă, sunt reprimate cu violenţă de Consiliul Suprem al Forţelor Armate, acuză grupurile locale pentru apărarea drepturilor omului. Cu o lună în urmă, Nada Zatouna, o regizoare de film independentă care urmărea ciocnirile dintre protestatari şi poliţie în apropiere de Piaţa Tahrir, a fost atacată şi arestată. Tânăra de numai 19 ani este un exemplu de femeie dispusă să lupte pentru drepturile ei, inclusiv pentru cel de a locui singură, de a trăi pe cont propriu. Acesta este un lucru neobişnuit pentru Cairo, un oraş în care tinerii locuiesc împreună cu părinţii lor până se căsătoresc, indiferent de vârstă.
„Odată au venit nişte prieteni să mă viziteze şi am fost şocată de portarul clădirii care a venit la uşa mea şi m-a ameninţat că va chema poliţia, pentru că sunt băieţi şi fete împreună în apartament la mine”, spune Nada, fata care, după şase luni de negocieri cu mama ei, s-a mutat singură. În opinia ei, drepturile nu sunt daruri, ci trebuie câştigate. Ceea ce au făcut şi femeile epitene cu un an în urmă când au înfruntat gazele lacrimogene, gloanţele de cauciuc şi tunurile de apă, alături de ceilalţi demonstranţi din Piaţa Tahrir, în speranţa unei vieţi mai libere şi mai demne.
Mari speranţe, mari deziluzii
La nici trei săptămâni după prăbuşirea vechiului regim, sute de femei care sărbătoreau Ziua internaţională a femeii, încercând să atragă atenţia asupra problemelor lor, au fost admonestate de grupuri de bărbaţi furioşi. În prezent egiptencele simt că drepturile lor sunt co