Ne-am obisnuit in ultimul timp cu amenintari tot mai frecvente privind o posibila scumpire a energiei electrice.
Dar aceasta scumpire ar reprezenta un paradox daca am judeca intr-o maniera strict economica. Cum asa? Simplu!
In ultimii cinci ani, companiile din Romania, care consuma circa 70% din productia totala de energie a Romaniei, si-au redus drastic consumul.
Consum
Iar o lege economica spune ca in momentul in care scade interesul pentru un produs (in cazul nostru electricitatea), atunci pretul sau ar trebui sa dea inapoi. Sau, cel putin, sa nu mai creasca!
Totusi, la noi se intampla exact invers. Ca de obicei! In ultimii ani, consumul de energie al sectorului industrial a scazut cu doua cifre, dar pretul energiei a continuat sa creasca.
Acesta este, de altfel, subiectul analizei de fata. Econtext va prezinta evolutia consumului de energie electrica in cele mai importate domenii ale industriei. Iar perioada analizata este 2005 – 2010. In plus, va prezentam si datele din 2008, anul de debut al crizei.
Energia romaneasca
Econtext nu este la prima analiza privind sistemul energetic romanesc sau diferite tipuri de energie. In urma cu cateva luni, am publicat un top al statelor din UE dupa dependenta fata de importurile de energie. Romania sta inca bine la acest capitol.
Consulta aici topul statelor europene dupa dependenta de importurile de energie
Dincolo de acest top, am mers si mai aplicat si am sondat diferite forme de consum energetic la nivelul intregii tari. De exemplu, am publicat harta gigacaloriei, care arata cu cat s-a scumpit energia termica (caldura) in toate orasele in cei trei ani de criza.
Vezi cu cat s-a scumpit caldura in toate orasele tarii in cei trei ani de criza
Consumatorii industriali
Dupa cum spuneam, pretul energiei electrice este in urcare de ani buni si continua sa amen