Dupa anuntarea masurilor de austeritate, PSD si PNL anuntau ca vor asigura consultanta juridica gratuita bugetarilor care vor sa atace la CEDO reducerea salariilor cu 25%.
Este exact ceea ce au facut cativa angajati ai Primariei din Chisineu Cris. Ei au invocat incalcarea articolului 1 din Protocolul Aditional nr. 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Acesta se refera la protectia proprietatii si stipuleaza ca "orice persoana fizica sau juridica are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decat pentru o cauza de utilitate publica si in conditiile prevazute de lege si de principiile generale ale dreptului international".
Articolul al doilea al aceluiasi articol prevede ca: "Dispozitiile precedente nu aduc atingere dreptului statelor de a adopta legile pe care le considera necesare pentru a reglementa folosinta bunurilor conform interesului general sau pentru a asigura plata impozitelor ori a altor contributii, sau a amenzilor".
Si, dupa cum parca anunta acest al doilea aliniat, angajatii primariei Chisineu Cris au pierdut procesul.
In motivarea deciziei, judecatorii CEDO arata ca un anumit cuantum al salariului nu reprezinta un drept al omului decat atat timp cat nu intervine modificarea legislatiei salariale. Statul nu are dreptul sa taie nimic din lefuri fara sa schimbe legea, dar are dreptul sa faca oricand, "discretionar" scrie in document, modificari legislative prin care sa micsoreze salariile angajatilor, asa cum are dreptul, nu-i asa, sa faca modificari legislative prin care sa majoreze salariile angajatilor sai.
Decizia CEDO da un raspuns defintiv nu numai uneia dintre cele mai importante dileme juridice din ultimul an si jumatate, ci sanctioneaza aspru discursul iresponsabil al politicii populiste.
Ce ne spune, de fapt, CED