Liderii celor mai importante economii ale zonei euro au ajuns la un acord privind taxa pe tranzacții financiare, dar încă nu știu cum va arăta. Sursa: REUTERS
Preşedintele francez Nicolas Sarkoz şi cancelarul german Angela Merkel şi-au afişat luni, la Berlin, acordul asupra principiului unei taxe pe tranzacţiile financiare, însă continuă să aibă viziuni diferite privind forma acesteia, relatează AFP, citată de Agerpres.
''Convingerea mea este că, dacă nu ne dăm drept exemplu, acest lucru nu se va întâmpla. Ideea Franţei este de a aplica proiectul de directivă'' al Comisiei Europene, a precizat Sarkozy într-o conferinţă de presă comună cu cancelarul german Angela Merkel.
Aceasta din urmă a apreciat că este vorba de o ''bună iniţiativă pentru a trece de la vorbă la faptă'', însă şi-a reiterat preferinţa pentru o acţiune concertată la nivel european.
''Obiectivul Germaniei este de a avea o declaraţie de intenţie de miniştrilor de finanţe (din UE) până la începutul lunii martie asupra unei astfel de taxe'', a spus Merkel. Ea a adăugat că, personal, ar putea imagina o astfel de taxă numai la nivelul zonei euro, precizând totodată că această opţiune, care exclude centrul financiar al Marii Britanii (City-ul londonez), nu este susţinută de întregul său guvern.
Cuplul ''Merkozy'', aşa cum a fost botezat de presă, şi-a afişat totodată acordul asupra drumului de urmat în încercarea de a limita o criză a zonei euro mai acută ca niciodată. Franţa şi Germania vor astfel ca acordul european de întărire a disciplinei bugetare, la care s-au angajat la începutul lunii decembrie 26 din cele 27 de state UE, să fie semnat la 1 martie.
Cei doi lideri au căzut de asemenea de acord să reflecteze asupra mijloacelor de a accelera mărirea de capital în cazul viitorului mecanism european de salvare (MES).