Vasile Alecsandri a fost puternic implicat în istoria timpului său, un paşoptist român de prim rang şi în acelaşi timp un spirit european autentic. A călătorit foarte mult, a iubit foarte mult şi, graţie talentului său, a transpus impresiile, memoriile, jurnalele sale în literatură. Alături de poezie şi teatru, opera sa inserează proza memorialistică, promovând, printre novatori, autobiografia literară.
"Alecsandri cultivă o boemă confortabilă, de om bogat, fără obligaţii, ducând o existenţă tacticoasă, presărată cu blânde dureri şi iubiri nedramatice." Scrie George Călinescu în "Istoria..." sa. E drept că "Bardul de la Mirceşti" şi-a permis o viaţă plină de voluptăţi ale cunoaşterii, fiind din neam de boieri, lipsit de griji materiale, dar orientându-şi destinul către cauze demne de rangul său. Cu câtă forţă şi sinceritate a iubit femeile care i-au marcat existenţa a putut măsura doar el însuşi, cert este că o parte dintre poveştile sale de dragoste au rezistat timpului, adăpostite în scris.
A cunoscut-o pe sora poetului Costache Negri, Elena, de care a fost îndrăgostit şi căreia i-a dedicat poezii romantice, sfâşietoare, paroxistice. Elena Negri era bolnavă de tuberculoză şi a murit în 1847, pe un vapor cu destinaţia Constantinopole. Era însoţită de Vasile Alecsandri, Costache Negri şi Mihail Kogălniceanu. "Tu care eşti pierdută în neagra vecinicie,/ Stea dulce şi iubită a sufletului meu/ Şi care-odinioară, luceai atât de vie/ Pe când eram în lume, tu singură şi eu!" sunt versuri scrise de Alecsandri în amintirea Elenei. Acest poem, intitulat "Steluţa", a devenit o romanţă foarte cunoscută în acele timpuri. Povestea de dragoste dintre cei doi s-a cristalizat în proza confesivă, intitulată "Jurnal de călătorie în Italia". În vara anului în care s-a stins Elena Negri, Vasile Alecsandri a fost pentru recuparare la b