Deficitul public al Belgiei trebuie să scadă sub pragul de 3% din PIB anul acesta, de aceea Comisia Europeana îi impune o tăiere de două miliarde de euro din buget. Belgia spune că europenii se înşeală, dar este nevoită să aplice recomandarea, după ce alte economii fuseseră deja aprobate.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Consiliu ministerial de urgenţă şi noi reduceri bugetare la Bruxelles zilele acestea, după ce Comisia Europeană arată că noul Guvern belgian s-a înşelat în previziunile sale.
Proaspăt creat, după trei ani de criză politică, Guvernul de coaliţie condus de socialistul Elio Di Rupo prevăzuse un deficit sub 3% din PIB anul acesta. Calculele erau bazate pe o creştere economică de 0,8% în 2012.
Comisia Europeană spune că există o diferenţă de abordare faţă de propriile sale previziuni, creşterea economică ar fi de fapt mai mică, deficitul ar fi de fapt de 3,25%. În concluzie, alte tăieri bugetare în valoare de două miliarde de euro se impun.
Belgia a avut timp la dispoziţie până luni pentru a lua decizia şi a face această reducere şi a şi făcut-o. Măsura contestată de ministrul belgian al Bugetului, Olivier Chastel, pentru care Comisia Europeană se înşeală se adaugă de fapt unei liste lungi de măsuri de austeritate.
În decembrie 2011, când acest Guvern a fost creat, au dispărut diferitele prime guvernamentale, acordate în scop ecologic şi pentru încurajarea consumului. Apar însă noi taxe, iar TVA-ul pe o serie de produse este mărit.
Belgienii nu sunt neapărat la curent cu aceste măsuri care-i afectează direct, ci sunt pe cale să le descopere, pe măsură ce facturile sosesc în cutia poştală în noul an.
Tot noul an aduce şi o altă veste: numărul miniştrilor în Guvernul Di Rupo este inferior altor Guverne, dar bugetul a rămas acelaşi.
Miniştrii au încercat să-şi distribuie prin urmar