Dupa patru ani de criza economica mondiala, semnele de intrebare legate de cauzele si vinovatii acesteia se indreapta tot mai puternic spre mediul bancar. Cine a castigat de pe urma crizei? Tot mai multi analisti sustin la unison - marile corporatii financiare.
Avem de-a face cu o conspiratie veche de 100 de ani, afirma fostul bancher de investitii William D. Cohan. Autorul cartii "Cum a ajuns Goldman Sachs sa conduca lumea", a scris, luni, intr-un editorial pentru Bloomberg, ca in spatele crizei din SUA, cea care a declansat prabusirea economica mondiala, s-ar afla marile banci de investitii de pe Wall Street.
Bancile de investitii de pe Wall Street se bucura in prezent de un monopol fara precedent, cu mult mai puternic decat cel din anii '40, care a generat unul din cele mai mari scandaluri judiciare din istoria financiara a Statelor Unite, afirma Cohan.
Potrivit acestuia, marile banci au complotat inca din 1915 pentru a-si elimina concurentii, prin plasarea unor oameni apropiati de institutiile financiare in pozitii cheie in institutiile importante ale SUA.
Acum 65 de ani, Guvernul american a dat in judecata cele mai mari 17 banci de investitii de pe Wall Street, acuzandu-le ca au actionat concertat pentru incalcarea legilor antitrust. Procesul din 1947 s-a inchis in 1953, judecatorii dand castig de cauza bancilor.
In prezent, puterea bancilor este mai mare ca oricand. Pe Wall Street, au mai ramas numai cateva banci importante printre care Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorganChase, Citigroup, Bank of America si Deutsche Bank. Cota lor de piata este mult mai mare si, desi se vorbeste de un cartel, statul american nu intreprinde nicio actiune. De ce?
Fostul bancher afirma ca, profitand de pozitia de forta, bancherii au ajuns sa inregisteze comisioane de sute de milioane de dolari, controland aproa