Ministerul Economiei va prelua rafinăria Arpechim şi o va privatiza la pachet cu Oltchim până în luna aprilie.
În martie 2011, OMV Petrom a anunţat că închide definitiv rafinăria Arpechim, după ce consumul de carburanţi s-a prăbuşit, iar activitatea unităţii ducea la pierderi de zeci de milioane de euro pe an pentru compania petrolieră. Totodată, reprezentanţii Petrom spuneau că nu au găsit niciun cumpărător care să-şi asume dezvoltarea platformei.
Însă rafinăria este principalul furnizor de materii prime al Oltchim, singurul combinat petrochimic care mai funcţionează la noi în ţară. Astfel că oficialii Ministerului Economiei au declarat, în aprilie, că vor să cumpere rafinăria piteşteană, prin intermediul Oltchim.
De atunci, însă, nu s-a mai auzit nimic de negocierile dintre reprezentanţii statului şi Petrom. Ieri, prefectul judeţului Argeş, Gheorghe Davidescu, a anunţat că discuţiile dintre cele două părţi se apropie de final şi că rafinăria va ajunge din nou în mâinile statului până la primăvară.
Guvernul a tras de timp
„Statul român va prelua Arpechim, discuţiile sunt în fază finală cu OMV. Cel mai târziu în aprilie, Arpechim va funcţiona sub tutela statului român. Următorul pas va fi privatizarea Arpechim la pachet cu Oltchim", a afirmat prefectul, citat de Mediafax. Guvernul şi-a asumat în faţa FMI că va privatiza Oltchim până în aprilie 2012.
Prefectul a mai spus că Petrom ar fi vrut să vândă rafinăria încă mai de mult, dar oficialii Guvernului au tergiversat discuţiile. „Am aflat că erau frâne şi piedici din interiorul Ministerului Economiei. Cei de la OMV Petrom nu au fost chiar atât de refractari, ci funcţionarii din minister sunt cei care au tergiversat", a mai spus Davidescu. Rafinăria Arpechim are în prezent peste 600 de salariaţi. Dintre aceştia, 259 au primit preavize şi vor fi disponibilizaţi. @N_