Deşi se dă unul dintre cei mai mari critici ai puterii actuale, mogulul este el însuşi un muşteriu al statului, pe care îl numeşte discriminator, abuziv şi clientelar. Sursa: EVZ
Ori de câte ori are ocazia, Dan Voiculescu se erijează într-unul dintre cei mai mari critici ai statului. "Statul-tâlhar" este una dintre expresiile favorite ale mogulului Antena 1, fie că vine vorba de nivelul de trai, taxe, impozite sau de mediul de afaceri.
În spatele Frondei pe care o închipuie şi o conduce, afacerile controlate de familia Voiculescu prosperă şi prind consistenţă tocmai prin contracte cu instituţii ale "statului- tâlhar". Cine pe cine tâlhăreşte?
Studiu de caz
Dincolo de afacerile cu energie, imobiliare sau media, influenţa lui Voiculescu a ajuns să se întindă până la Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor (CONAS), o instituţie din subordinea Secretariatului General al Guvernului. CONAS a atribuit firmei Blue Sky Turism, o agenţie de turism "de buzunar", al cărei acţionar majoritar era Corina Mirela Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, un contract pe bani europeni de zece ori mai mare decât cifra de afaceri a acesteia.
Procedura prin care instituţia guvernamentală a atribuit un contract de 3,6 milioane de lei unei firme cu trei salariaţi, care putea strânge atâta bănet abia în nouă sau zece ani este cel puţin dubioasă.
ARANJAMENTE
Licitaţie dedicată pentru agenţia Corinei Voiculescu
Contractul prevede ca SC Blue Sky Tourism să asigure servicii de transport şi auxiliare pentru zece vizite de schimb de bune practici în Spania, ale membrilor CONAS. Pentru a obţine accesul la contract, firma Corinei Voiculescu nu a trebuit să suporte nici rigorile, nici concurenţa unei licitaţii.
Un singur contract, banii pe zece ani
Procedura aleasă a fost "dialogul competitiv", adică o preselecţie urmată de o negociere. Caietul de