Fermierii si intreprinderile agricole care au obtinut finantari europene nerambursabile anul trecut s-au orientat, in mare parte, spre achizitia de utilaje si infiintarea de ferme vegetale sau apicole. Masurile de sprijinire a dezvoltarii satelor, derulate de Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), au fost accesate la nivelul judetului Iasi in special de tinerii fermieri si de proprietarii de ferme de semi-subzistenta. Ultimele liste cu depunatori eligibili in cadrul masurii de instalare a tinerilor fermieri cuprind 149 de proiecte, finantate cu pana la 25.000 euro fiecare, reprezentand fonduri de peste 3,3 milioane de euro. Majoritatea au solicitat fonduri pentru infiintarea de ferme apicole si exploatatii vegetale. De asemenea, 727 de ferme de semi-subzistenta din Iasi care au depus in luna iunie 2011 cereri pentru accesarea a peste 5,4 milioane de euro pot deconta cheltuieli pentru dezvoltarea de culturi de camp sau forestiere, pe langa plantatii de vita-de-vie sau ferme de animale.
In cazul masurilor de modernizare a exploatatiilor agricole, finantarile europene au vizat, in principal, achizitionare de utilaje specifice, necesare in exploatarea culturilor de camp. La nivelul intregii tari, APDRP a semnat 1.064 de contracte de finantare pentru proiecte de investitii care au ca scop dotarea cu masini agricole. Beneficiarii proiectelor care au in vedere investitii in cresterea porcilor, pasarilor sau bovinelor s-au orientat in special pe cheltuirea banilor europeni pe constructia de cladiri, 300 de agricultori optand pentru asa ceva.
Fermierii si intreprinderile agricole care au obtinut finantari europene nerambursabile anul trecut s-au orientat, in mare parte, spre achizitia de utilaje si infiintarea de ferme vegetale sau apicole. Masurile de sprijinire a dezvoltarii satelor, derulate de Agentia de Plati pentru