La finele lunii decembrie a anului trecut, consilierii judeţeni au votat înfiinţarea Poliţiei Călare. Cu două escadroane, unul de Poliţie Rurală şi un altul de Poliţie Estivală, Poliţia Călare se va afla în subordinea Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) şi se vrea a fi un succes al CJC. Numai că nu va fi o... victorie obţinută prea uşor.
Chiar dacă au parafat înfiinţarea, aleşii judeţeni nu s-au gândit şi cum se va pune în practică visul lor, dat fiind faptul că agenţii cabalini vor fi de rasă şi, în concluzie, foarte pretenţioşi din punct de vedere al întreţinerii. Pentru Poliţia Rurală, CJC s-a decis să ia cai de la Herghelia Tuluceşti din judeţul Galaţi. Şeful hergheliei, Bela Gaboş, declara la sfârşitul lui 2011 pentru ZIUA de Constanţa că urma, după Crăciun, să aibă întâlniri cu reprezentanţii ATOP şi CJC pentru a pune la punct detaliile. „Ne-am văzut până la urmă pe 4 ianuarie. Am văzut caii, sunt foarte frumoşi. Mâine (n.r. astăzi) aşteptăm un fax cu o ofertă de preţuri de la ei. Caii aceştia sunt evaluaţi în funcţie de cât nutreţ au primit. Acum vorbim de aproximativ 16.000 de lei, dar preţul va fi mai mic, cu siguranţă", a declarat Sorin Georgescu, secretarul executiv al ATOP. Acesta a mai explicat că de la Tuluceşti vor fi achiziţionaţi 15 armăsari, restul de cinci urmând a fi cumpăraţi de la o herghelie din Baia Mare. Cei 20 de armăsari vor fi castraţi, apoi vor fi aduşi în judeţ.
Cele nouă posturi de Poliţie Rurală vor primi câte doi cai, iar doi vor fi de schimb. „Vom avea o problemă cu transportul, dar mai avem până acolo. Mai întâi trebuie să îi castrăm, operaţiune care, din câte se pare, în urma unor negocieri cu Romsilva, va fi inclusă în costul de achiziţie. IGPR-ul trebuie să desemneze oamenii care vor lucra cu ei", a mai spus Georgescu, care a subliniat că speră ca, într-un final, costul unu