Statul a mai rămas cu doar două milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea după ce în ultimul an a fost nevoit să acorde de două ori mai multe acţiuni ca să acopere despăgubirile din cauza preţului mic de pe bursă. La coadă la despăgubiri se află peste 40.000 de persoane a căror situaţie va rămâne în aer până când statul va găsi o nouă soluţie de compensare.
Datele oficiale arată că statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, deţine un pachet de 372,9 milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea (2,7% din capitalul social) la 31 decembrie 2011. Practic însă, statul mai are la dispoziţie doar 2,1 milioane de acţiuni (0,02% din capitalul FP) pentru despăgubiri, deoarece restul de 370,8 milioane de acţiuni nu au fost plătite, adică statul nu a virat contravaloarea lor către FP.
Restul de 99,98% din capitalul fondului a fost folosit de stat din 2005 până în prezent pentru a-i despăgubi pe foştii proprietari.
Structura detaliată a acţionariatului Fondului Proprietatea la 31 decembrie 2011 anunţă bilanţul trist al unei epoci extrem de controversate şi blamate: cea în care statul român s-a folosit de acţiuni pentru a compensa persoanele ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist şi nu mai pot fi restituite în natură. Astfel, prin Fondul Proprietatea, statul român a compensat circa 10.000 persoane (deveniţi acţionari) cu 13,7 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro), în condiţiile în care valoarea totală estimată a compensaţiilor ce trebuie plătite este de 21 miliarde de euro.
"Fondul Proprietatea este o mare dezămăgire pentru că listarea la bursă nu a făcut decât să păgubească şi mai mult pe foştii proprietari care au fost nevoiţi să îşi vândă la jumătate din preţ acţiunile primite drept compensare. Mai mult, nici pentru bursă listarea fondului nu a adus beneficii mari, având în vedere că sunt mai puţ