Răspunsul la cea mai incitantă problemă al fizicii particulelor pare să fie destul de aproape: cercetătorii de la CERN Geneva au observat primele semne ale bosonului Higgs.
Cercetătorii sunt de părere că în curând vor putea demosntra existenţa particulei elementare pe care încearcă s-o izoleze de atât timp şi care este ultima piesă ce lipseşte din puzzle-ul Modelului Standard al fizicii particulelor. Dacă se va realiza acest lucru, atunci va fi o descoperire cu adevărat remarcabilă.
„Avem într-adevăr primele dovezi ale particulei Higgs, dar este prea devreme să facem o declaraţie”, a spus prof. dr. Volker Büscher, de la Insitutul de Fizică Johannes Gutenberg University Mainz, Germania. „Dacă aceste dovezi sunt corecte, datele pe care le analizăm acum ar putea furniza pentru prima oară informaţii privind masa bosonului Higgs” a adăugat prof. dr. Stefan Tapprogge. La universitatea Mainz, peste 50 de oameni de ştiinţă participă la cercetarea CERN, în special la experimentul ATLAS, unul dintre cele două mari experimente care cercetează particulele Higgs.
Despre această particulă, care poartă numele fizicianului britanic Peter Higgs, s-a vorbit pentru prima oară acum 50 de ani. De atunci, oamenii de ştiinţă din toată lumea îl tot caută. Descoperirea sa ar putea explica originea masei tuturor celorlalte particule elementare. La doar doi ani de la începerea ei, coliziunea proton-proton de la Large Hadron Collider a dat deja rezultate care depăşesc estimările oamenilor de ştiinţă. „În acest moment, putem face două declaraţii” a spus Büscher. „În primul rând, dacă bosonul Higgs are caracteristicile pe care se presupune că le are, atunci masa lui ar trebui să fie între 115 şi 131 de gigaelectroni volţi – o fereastră mult mai mică faţă de anul trecut. Şi al doilea, o mulţime de evenimente interesante care s-au întâmplat în timpul cercetării ar putea