Elaborat încă din august 2011, Statutul studentului, care cuprinde drepturi importante ale tinerilor din facultăţi, nu a fost adoptat nici până acum, iar ministerul Educaţiei mai pune o piedică în calea acestuia. Validarea de către rectori e considerată inutilă atât de conducerile universităţilor, cât şi de studenţi.
Adoptarea Statutului studentului a fost tergiversată şi nu ştie nimeni deocamdată când se va realiza, chiar dacă studenţii au cerut de mai multe ori urgentarea procedurilor.
Mai nou, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a cerut rectorilor să valideze actul respectiv, precizând că nu a fost stabilit un termen până la care Statutul să intre în vigoare.
"Este adevărat că am vorbit despre posibila intrare în vigoare a documentului la 1 octombrie 2011, dar statutul trebuie validat şi de rectori. Acel cod care statuează drepturile şi obligaţiile studenţilor este important să fie pus în practică", a spus ministrul.
Organizaţiile studenţeşti nu sunt de acord cu această nouă amânare şi spun că ministerul are o atitudine antireformistă. "Cum mai poate fi considerat acesta un statut al studentului, daca el va reprezenta doar ce vor rectorii să reprezinte? Amintim că Legea Educaţiei precizează faptul că federatiile studenţeşti propun Codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor, iar MECTS îl adoptă prin ordin de ministru, fără să se specifice o implicare a rectorilor", a declarat Cristian Lumezeanu, preşedintele Uniunii Studenţilor din România.
El a afirmat că statutul, în forma sa actuală, a fost supus dezbaterii în Senatele universităţilor cu mult înainte de începerea anului universitar şi s-a ajuns la o formă agreată de toate părţile.
"De ce se doreşte în acest moment forma agreată cu rectorii, nu cea stabilită până acum, la care reprezentanţii studenţilor au lucrat? USR consideră că în momentul de faţă, ministrul Funeriu