Septupla campioană de Mare Şlem a trebuit să renunţe la ceva ce-i plăcea foarte mult să mănînce: friptura.
Oboseala era acolo de cîţiva ani, dar nimeni nu putea să-i spună despre ce e vorba. Chiar şi aşa, fără un diagnostic şi simţindu-se deloc în regulă, Venus a rămas între cele mai bune jucătoare ale lumii, a cîştigat turnee, şi la simplu, şi la dublu, a jucat finale tari, a luptat pe teren. Şi, în tot acest timp, a căutat un răspuns. Acesta a venit cu doar o lună înainte de US Open 2011. "Mergeam la doctor şi începeam să plîng. Nu mă puteam abţine", a povestit Williams cea mare în revista People. Voiam doar o şansă să joc, voiam să mă simt normal. Pînă la urmă, oricît de înfricoşător a fost diagnosticul, a însemnat şi o uşurare".
Înfricoşător, într-adevăr, pentru că sindromul Sjogren nu are vindecare. Cei care suferă de această boală trăiesc toată viaţa cu inflamaţii ale articulaţiilor, oboseală cronică, ochi şi gură uscate. Venus a încercat să joace la US Open anul trecut, chiar a cîştigat în primul tur, dar a trebuit să se oprească înainte de al doilea. "Nu-mi puteam ridica braţul, racheta parcă era din beton. Nu ştiam ce să fac cu mîinile. Erau umflate şi mă mîncau. Mi-am dat seama că, dacă aş intra pe teren, ar fi un spectacol oribil", îşi aminteşte americanca.
Nimic ambalat
Acum, ea încearcă să-şi amelioreze simptomele cu ajutorul unei diete vegetariene, bazată pe lucruri crude, care nu au fost ambalate în sticle, cutii sau conserve. Asta înseamnă fructe, legume, nuci, seminţe şi cereale. Nimic nu poate fi încălzit la mai mult de 47 de grade, altfel valuarea nutriţională este compromisă. Sugestia începerii acestui regim a venit din partea Serenei, care a descoperit căutînd pe internet că pacienţii suferinzi de fibromialgie s-au simţit mai bine după ce şi-au schimbat modul de se hrăni. Fibromialgia este similară cu sindromul Sjogren,