Arhitectul american Danny Forster, gazda cunoscutei emisiuni „Inginerie extremă", difuzată pe Discovery Channel, s-a aflat zilele acestea la Bucureşti pentru a promova un proiect de popularizare a disciplinelor ştiinţifice în rândul elevilor români.
Acest program, creat de Discovery Networks în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi intitulat „Şcoala Discovery", doreşte să transforme materiile ştiinţifice predate în şcoli din nişte obiecte de studiu în general neprietenoase şi aride într-unele cât se poate de accesibile şi plăcute.
Forster a studiat arhitectura la Universitatea Wesleyan şi la Şcoala de Design a Universităţii Harvard. După studii, şi-a deschis firma „Danny Foster Design Studio", cu sediul în Brooklyn, specializată în design inventiv şi sustenabil. A susţinut conferinţe pe teme de arhitectură şi tehnologie în toată lumea. Din 2008 predă la Şcoala de Design de la Harvard, unde ţine un curs de nivel superior despre design-ul sustenabil, curs pe care îl susţine şi la Şcoala de Arhitectură a Universităţii Syracuse.
Cu prilejul vizitei sale la Bucureşti, Danny Forster a acordat României Libere un interviu.
Danny, ţi se pare necesar acest proiect, „Şcoala Discovery"?
Danny Forster: Absolut. Trebuie să-i facem pe copii să înţeleagă că, aşa cum a spus ministrul Educaţiei, ştiinţa e cool. Îmi amintesc foarte bine că nici eu, când eram elev, nu puteam suferi matematica, fizica, chimia. Nu înţelegeam de ce trebuie să mă chinui să învăţ aşa ceva.
De ce face un arhitect lobby învăţământului ştiinţific?
D.F: Pentru că meseria mea nu se poate face fără matematică şi fizică. Când mă duc prin şcoli, copiii, în special băieţii, îmi spun: „Mamă, tu eşti ăla de la televizor. Te-am văzut urcat pe clădirile alea înalte, meseriaşe, vreau şi eu să fac aşa ceva când voi fi mare". Şi atunci îi întreb: „Înveţi bine la matematică? Ce