Comunitatea ruşilor lipoveni din Botoşani sărbătoreşte, timp de trei zile, începând de sâmbătă, Naşterea Domnului. Românii celebrează Crăciunul în funcţie de calendarul gregorian, însă, ruşii lipoveni din România respectă vechiul calendar Iulian. Înainte de Crăciun, lipovenii au ţinut post, timp de 40 de zile, de curăţire a trupului şi sufletului. Pe toată perioada postului, lipovenii nu au mâncat carne, dar au mâncat peşte, fiind, astfel, un post uşor de ţinut. Cu o săptămână înainte de Naşterea Mântuitorului, postul a devenit puţin mai riguros, peştele fiind exclus din alimentaţie. La fel ca şi la români, cu câteva zile înainte de sărbătoare, preotul a fost pe la casele credincioşilor pentru a le sfinţii.
Prima zi a Crăciunului, 7 ianuarie, a început cu evlavie şi smerenie la Biserica Lipovenească din Botoşani . La liturghie credincioşii vin nemâncaţi şi nebăuţi, iar slujba ţine două ore şi jumătate. Femeile nu au voie să intre în biserică în pantaloni, trebuie să poarte fustă şi să aibă capul acoperit, iar bărbaţii trebuie să intre în biserică cu capul descoperit. Brâul pe care fiecare îl poartă reprezintă despărţirea părţii sufleteşti de partea materială, pământească. Totodată, femeile măritate, sub broboada de pe cap, poartă o tocă, pe care o au de la cununie. Aceasta se observă ca un pătrat, fiind, astfel, un simbol că acea persoană este măritată. Fetele nemăritate poartă cosiţe împletite la capătul cărora se prinde câte o panglică roşie sau roz.
Autori: Cristina CIUBARA
Comunitatea ruşilor lipoveni din Botoşani sărbătoreşte, timp de trei zile, începând de sâmbătă, Naşterea Domnului. Românii celebrează Crăciunul în funcţie de calendarul gregorian, însă, ruşii lipoveni din România respectă vechiul calendar Iulian. Înainte de Crăciun, lipovenii au ţinut post, timp de 40 de zile, de curăţire a trupului şi sufletului. Pe toată per