Situaţia dezolantă din Grecia pune presiune pe moneda unică. Euro a căzut temporar sub pragul de 1,27 de dolari, cea mai scăzută cotaţie din septembrie 2010. Guvernatorul Băncii Centrale a Cehiei a pus Greciei în vedere în mod explicit excluderea din zona euro.
S-a terminat pauza de criză din perioada sărbătorilor de iarnă, aşa că săptămâna începe în forţă. Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, se întâlneşte cu şefa Guvernului german, Angela Merkel, la Berlin, pentru a-şi armoniza strategiile de combatere a crizei.
Presiunea asupra monedei unice europene a crescut simţitor din cauza problemelor din Grecia. Se pare că măsurile de austeritate adoptate de Atena până în prezent nu au efect. Conform unor informaţii obţinute de revista germană Der Spiegel, Fondul Monetar Internaţional nu ar crede în capacitatea autorităţilor elene de a rambursa datoriile ţării deja reduse la jumătate printr-un acord interguvernamental european.
Între timp, nici partenerii europeni nu mai au răbdare cu Guvernul Papademos. Guvernatorul Băncii Centrale a Cehiei, Miroslav Singer, a cerut liderilor occidentali să excludă Grecia din zona euro, dacă nu vor să mai furnizeze Atenei asistenţă financiară substanţială. "În lipsa voinţei politice de a acorda sume mari din fonduri structurale europene, nu văd altă soluţie", a declarat guvernatorul.
Actuala linie de finanţare nu a făcut altceva decât să tragă de timp, este de părere Singer. El adaugă că în condiţiile în care economia Greciei însumează doar 2% din PIB-ul european, liderii politici ar trebui să se concentreze pe salvarea sectorului bancar, în loc să prelungească agonia Greciei. Ce soluţii pentru Grecia?
Declaraţiile oficialului de la Praga vin în contextul în care mulţi economişti nu mai văd nicio soluţie de salvare a Greciei, fără o restructurare nouă a datoriei suverane, deţinute în majorita