În primele zile ale acestui an, fiscul Italian a luat cu asalt o staţiune montană italiană cunoscută drept loc de întâlnire al celor care vor să-şi afişeze bogăţia. Ce-au găsit acolo? Zeci de maşini de lux, aflate în proprietatea unor oameni ale căror venituri declarate erau cu mult sub nivelul de 50.000 de euro pe an.
Un raid al fiscului italian în staţiunea de schi Cortina d’Ampezzo a scos la iveală adevărata dimensiunea neaşteptată a evaziunii fiscal în Italia. În încercarea de a recupera o parte din impozitele şi taxele aferente veniturilor nedeclarate în valoare de miliarde bune de euro, agenţii italieni au identificat în staţiune proprietarii a 133 de maşini de lux. 42 dintre aceştia declaraseră că au venituri anuale mai mici de 22.000 de euro pe an, iar alţi 16 declaraseră venituri de sub 50.000 de euro.O dovadă suplimentară că în ciuda agravării crizei, economia subterană este un sector ce nu pare a fi deloc afectat, niciunde în întreaga europă. Scoaterea acesteia la iveală ar fi cel mai bun răspuns la criză.
Săracii greci şi italieni … bogaţi
Demersurile fiscului Italian scoate la iveală o realitate tot mai dureroasă pentru economia europeană. Pe măsură ce criza se agravează, economia subterană pare a înflori. În acest context, apare în mod automat întrebarea: Sunt statele PIIGS cu adevărat în faliment?
O întrebare ce poate primi un răspuns negativ, dacă ne uităm spre exemplu la Grecia, şi analizăm ponderea pe care economia neoficială – cea nefiscalizată (sau „economia subterană”) o are în Produsul Intern Brut (PIB) oficial.
Dă click pe imagine pentru a mări graficul!
Potrivit unui studiu realizat de Friedrich Schneider, profesor de economie în cadrul universităţii austriece Johannes Kepler University, la finele anului trecut economia subterană a Greciei reprezenta peste 25% din cea reală. Prin urmare, Pr