Se împlinesc zece ani în acest început de ianuarie de când a fost înfiinţată de către americani „închisoarea pentru terorişti” de la Guantanamo, pe insula Cuba, unde Statele Unite şi-au conservat o bază militară. Aşa s-a deschis şi o pagină foarte puţin glorioasă în istoria recentă a Statelor Unite, o pagină care a suscitat numeroase critici, polemici şi dezaprobarea opiniei publice mondiale. Încercăm în cele ce urmează să descifrăm o întreagă simbolistică legată de Guantanamo.
Matei Vişniec:
Să începem cu evocarea unui gest simbolic care a avut loc marţi la Paris, unde se află, chiar lângă Casa Radio de unde transmite RFI, o statuie a Libertăţii, replică infinit mai mică a surorii sale de la New York. Ei bine, mai mulţi militanţi ai Organizaţiei Amnesty International au acoperit marţi dimineaţă această Statuie a Libertăţii purtând o folie portocalie, exact de culoarea hainelor pe care le poartă deţinuţii de la Guantanamo. Preşedintele aripii franceze a Organizaţiei Amnesty International a declarat apoi, pentru Agenţia France Presse, următoarele: „De zece ani, Statele Unite încalcă drepturile omului. Această acţiune simbolizează faptul că Statele Unite au întors spatele justiţiei, drepturilor omului şi libertăţii”.
În acest moment, 171 de deţinuţi sunt „uitaţi” la Guantanamo, scrie Le Figaro. Este un loc devenit deja simbol al derivelor juridice şi morale incompatibile cu o mare democraţie care, în plus, de multă vreme dă lecţii de gestiune a democraţiei întregii lumi. De la deschiderea sa, ordonată de fostul preşedinte George W.Bush, 779 de oameni au fost încarceraţi la Guantanamo, pe fondul unui vid juridic absolut.
Merită să precizăm însă că mulţi dintre aceşti indivizi nu sunt chiar nişte sfinţişori. Să nu uităm nici faptul că închisoarea de la Guantanamo a apărut pe harta lumii după atentatele din septembrie 2001 şi pe fondul