Influenţa giganţilor bancari de pe Wall Street a ajuns la cote fără precedent, iar industria bancară a devenit un cartel mai periculos şi mai ameninţător decât era în 1947, când guvernul american a dat în judecată 17 dintre cele mai mari instituţii financiare de pe Wall Street pentru complot, scrie într-un editorial Willian D. Cohan, un fost bancher de investiţii.
În urmă cu aproape 65 de ani, în 1947, guvernul american a dat în judecată 17 mari bănci de pe Wall Street, acuzându-le că au complotat pentru a încălca legislaţia antitrust.
Monopolul din prezent al băncilor de investiţii de pe Wall Street depăşeşte dimensiunea cartelului deconsiprat în 1947, care a degenerat într-unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din SUA, spune Cohan, care a devenit celebru ca autor al cărţii "Cum a ajuns Goldman Sachs să conducă lumea".
Citeşte şi
O comisie secretă face jocurile pe Wall Street
Într-un editorial publicat de Bloomberg, Cohan scrie că dosarul de atunci releva faptul că bancile au început încă din 1915 o „conspiraţie“ pentru eliminarea concurenţei prin plasarea unor oameni apropiaţi de instituţiile financiare în funcţii-cheie ale clienţilor, ceea ce le-a facilitat apoi accesul la contracte profitabile. Băncile au format practic un cartel în toată regula, iar asta lăsa puţin spaţiu de negociat clienţilor aflaţi în căutare de capital, consultanţă sau intermediere financiară. Acelaşi argument poate fi aplicat şi astăzi, spune fostul bancher.
Într-adevăr, după căderea unor mari bănci de investiţii precum Bear Stearns Cos, Lehman Brothers, Merrill Lynch şi alte nenumărate instituţii mai mici şi a altor competitori străini la puţin timp după izbucnirea crizei, în 2007-2008, industria băncilor de investiţii a devenit un cartel mai ameninţător şi mai periculos decât era în 1947, spune Cohan.
Astăzi, exist