Disensiuni în cadrul alianţei guvernamentale germane creştin – democrat / liberale, privind impozitarea tranzacţiilor financiare: liberalii îi acuză pe creştin - democraţi că nu respectă acordul alianţei de guvernare, respingând vehement înţelegerea franco-germană la nivel înalt privind taxa, anunţată luni după întâlnirea Sarkozy-Merkel de la Berlin.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok:
După întânirea Nicolas Sarkozy – Angela Merkel de luni de la Berlin, şefa guvernului federal a anunţat că susţine propunerea franceză privind introducerea unui impozit pe tranzacţiile financiare. Susţinerea propunerii franceze de către Angela Merkel a fost primită cu oarecare suprindere, deoarece până acum guvernul german nu agrea ideea. Partenerii liberali din actuala coaliţie guvernamentală de la Berlin s-au dovedit a fi oponenţii cei mai înverşunaţi ai taxei pe tranzacţiile financiare. La conferinţa de presă comună care a avut loc după întâlnirea celor doi lideri, Merkel şi Sarkozy, cancelara a precizat că ar dori să se introducă impozitul în toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.
Dacă Anglia se va opune acestui proiect franco-german, Merkel nu exclude ca măsura impozitării tranzacţiilor să fie introdusă doar în ţările care aparţin zonei euro.
Necesitatea introducerii taxei a fost prezentată ca un obiectiv „ambiţios” care va contribui la stabilizarea uniunii monetare. Merkel şi Sarkozy şi-au exprimat speranţa că proiectul va fi realizabil. Şefa guvernului federal a avertizat însă că o rezolvare a actualei crize nu va fi posibilă decât în mai multe etape. Totodată, cei doi lideri au subliniat că nimeni nu doreşte ca Grecia să iasă din zona euro.
Înţelegerea franco-germană de luni a fost primită cu mari rezerve de către liberalii care guvernează alături de creştin-democraţii Angelei Merkel. Disensiunile care ar putea duce la o ruptură