O potentiala incercare de a privatiza Oltchim impreuna cu Arpechim, in cazul in care rafinaria va fi preluata de statul roman, poate dauna procesului, amanand finalizarea privatizarii mult peste termenii agreati cu FMI, au declarat pentru DailyBusiness.ro reprezentantii actionarului german al combinatului, PCC.
"Preluarea rafinariei Arpechim nu trebuie sa aiba loc inaintea privatizarii Oltchim. Noul proprietar al Oltchim ar trebui lasat sa decida singur asupra oportunitatii achizitionarii rafinariei Arpechim", a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE pentru Romania.
El a mentionat ca, dupa cunostiinta PCC SE, in conformitate cu ultimul “Memorandum Tehnic de Intelegere” , Fondul Monetar International (FMI) a cerut in mod explicit ca nici Oltchim si nici statul roman sa nu achizitioneze rafinaria Arpechim pana la finalizarea privatizarii Oltchim.
"Statul roman s-a angajat sa respecte aceste obiective, precum si sa finalizeze procesul de privatizare al Oltchim pana la sfarsitul lunii aprilie 2012", a precizat Zaremba.
Zaremba a adaugat ca PCC SE continua sa isi sustina punctul de vedere cu privire la inoportunitatea achizitionarii rafinariei Arpechim, care este inchisa, neoperationala si generatoare de pierderi si pe care OMVPetrom a decis sa o inchida definitiv pe motiv de ineficienta.
"In cazul in care va fi achizitionata, rafinaria Arpechim va deveni o uriasa povara financiara pentru Oltchim, fapt ce va conduce la escaladarea datoriilor si a pierderilor de catre companie", a atras atentia reprezentantul PCC.
Gheorghe Davidescu, prefectul judetului Arges, a declarat luni ca statul roman va prelua in scurt timp rafinaria Arpechim de langa Pitesti, discutiile purtate in acest sens cu OMVPetrom fiind in faza finala.
"Statul roman va prelua Arpechim, discutiile sunt in faza finala cu