Marea Britanie se confruntă cu o nouă dispută în Europa, după ce Franţa şi Germania şi-au dezvăluit planurile pentru un nou tratat pentru piaţa unică, precum şi intenţia de a folosi instituţiile UE pentru semnarea noii înţelegeri, lăsând însă deoparte Marea Britanie, scrie Daily Mail.
Potrivit unei versiuni intrată în posesia presei, noul tratat economic, denumit şi "compact fiscal", între ceilalţi membri ai UE, în urma refuzului istoric al premierului David Cameron de luna trecută de a modifica tratatele europene, evidenţiază blocul "euro-plus" care îşi propune să ia decizii care se referă la piaţa internă a UE.
La începutul lunii decembrie a anului trecut, liderii europeni au trasat liniile unui "compact fiscal" prin care să prevină în viitor încălcările limitelor de deficit bugetar şi prin care să accelereze formarea fondului permanent de salvare de 500 de miliarde de euro pregătit pentru zona euro.
Premierul britanic David Cameron a refuzat în decembrie modificarea tratatelor europene şi participarea la noul plan de înăsprire a disciplinei bugetare, folosindu-se de dreptul de veto pentru a evita semnarea unui nou tratat economic european.
Reguli mai dure privind datoriile publice
Proiectul propune, de asemenea, un rol mai important pentru Comisia Europeană în supervizarea unor norme mai dure privind datoriile publice pe întregul continent.
Textul insistă că aceste reguli să fie introduse în legislaţia UE în termen de cinci ani - sugerând că Franţa şi Germania urmăresc să determine Marea Britanie să revină asupra deciziei şi să fie de acord cu noua înţelegere.
Măsura dă noi dureri de cap primului ministru al Marii Britanii, care a promis vineri că va face "tot ce este posibil" pentru a opri semnatarele noului tratat să utilizeze instituţiile UE pentru a forţa luarea unor decizii care ar afecta Marea Britanie.
Pr