Întâi au venit rachetele, acum vin navele de război. Rusia îşi trimite singurul portavion din flotă către Siria, pentru a proteja regimul Assad. Kremlinul se teme că va pierde singurul aliat din Orientul Mijlociu şi, odată cu el, contracte de miliarde.
"Amiralul Kuzneţov" are două mii de marinari la bord, o sumedenie de bombardiere, avioane de vânătoare şi elicoptere de asalt. Însoţit de mai multe fregate şi vedete rapide, portavionul a sosit în portul sirian Tartus, singura bază navală a Rusiei din Orientul Mijlociu, care are un personal permanent de şase sute de militari.
De la destrămarea Uniunii Sovietice, Moscova şi-a pierdut influenţa considerabilă în această regiune. Odată cu detronarea lui Muammar Gaddafi, aliaţii Kremlinului au rămas doi: Algeria şi Siria.
Flota rusească se grăbeşte să sară în ajutorul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. Regimul său continuă să reprime violent manifestaţiile prodemocraţie din ţară. Sâmbătă au fost ucişi în ciocnirile violente 29 de oameni. ONU estimează că bilanţul victimelor de la începutul revoltei antiAssad se ridică la cinci mii de morţi.
Oficial, Moscova declară că prezenţa navelor sale în Siria este una de rutină şi nu ar avea nicio componentă politică, dar imaginile difuzate de agenţia de presă Sana vorbesc altă limbă. Militarii ruşi au fost primiţi cu onoruri de stat, fastul nefiind neapărat obligatoriu pentru nişte nave sosite aparent pentru alimentare. Însuşi ministrul sirian al Apărării şi-a făcut timp pentru a fi prezent la Tartus, în ciuda faptului că trupele sale sunt implicate în lupte violente cu grupuri de dezertori şi alţi insurgenţi.
Violenţele par a nu impresiona Moscova. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat că situaţia din Siria ar fi opera unor extremişti dornici "să provoace o catastrofă umanitară, pentru a justifica o intervenţie militară străină".