Tensiuni şi violenţe în Nigeria, pe fondul unei greve generale şi a unor conflicte sociale declanşate de iniţiativa Puterii de a suprima o importantă subvenţie acordată sectorului petrolier. Există temerea că Nigeria este ameninţată de spectrul unui război civil.
Nigeria, gigant petrolier, este şi ţara cea mai populată a Africii: 160 de milioane de locuitori, numărul musulmanilor fiind aproximativ egal cu cel al creştinilor.
Din numeroase motive, deci, comunitatea internaţională este îngrijorată de perspectiva unui război civil în această ţară, lăudată pentru ritmul ei de creştere economică: 8,4% pe anul trecut.
Preşedintele Goodluck Jonathan consideră că suprimarea subvenţiei ţine de buna gestiune. Două dintre principalele sindicate ale ţării, în frunte cu biserica creştină consideră însă măsura ca fiind imorală, întrucât are drept consecinţă mărirea preţului la petrol şi scumpirea transportului în mod disproporţionat pentru 70% dintre nigerieni.
Potrivit ziarului francez Le Monde, preşedintele nigerian riscă să se afle în faţa unei contestaţii sociale de lungă durată, dacă nu îşi revede politica bugetară. El este deja confruntat cu o insurecţie integristă în nordul ţării, unde musulmanii sunt majoritari. În aceste regiuni, şcolile, bisericile şi cartierele creştine sunt atacate destul de des. Armata nigeriană, criticată deseori pentru brutalitate ei este mobilizată împotriva acestei insurecţii, precum şi împotriva unei mişcări rebele din delta Nigerului. Ca să nu mai spunem că diverse grupuri teroriste din zona Sahelului şi-au extins acţiunile în Nigeria. Ţara a mai fost confruntată cu un teribil război civil în anii '70, război s-a soldat atunci cu aproximativ un milion de morţi.
Tensiuni şi violenţe în Nigeria, pe fondul unei greve generale şi a unor conflicte sociale declanşate de iniţiativa Puterii de a suprima o importantă s