Administratia Obama planuieste sa reduca cheltuielile din sectorul militar, potrivit Washington Post.
Din cauza problemelor fiscale ale tarii, militarii nu vor mai desfasura pe viitor operatiuni ample de contra terorism si nu se vor mai implica in proiecte de refacerea a infrastructurii in zonele afectate de razboi, precum Irak sau Afganistan.
Bugetul viitor se va axa pe fortele de operatiuni speciale, care au nevoie de mai putine fonduri decat unitatile conventionale, pe dronele de spionaj ghidate de la distanta si pe securitatea informationala.
Chiar daca razboiul din Irak s-a incheiat, oficialii administratiei au declarat ca armata Statelor Unite va mentine trupe in Orientul Mijlociu din cauza tensiunilor cu Iran.
In august 2011, Casa Alba a hotarat sa reduca bugetul de aparare cu 480 miliarde dolari in urmatorii 10 ani.
Pe de alta parte, oficialii de la Pentagon sunt ingrijorati cu privire la taierile bugetare, mai ales ca risca sa piarda inca 500 de miliarde dolari din bugetul de aparare pana la sfarsitul lui 2012, daca Congresul American nu aproba un plan alternarnativ de reducere a deficitului bugetar.
Unii parlamentari republicani au precizat ca nu sunt de acord cu planul lui Barack Obama si au mentionat ca aceasta masura va afecta imaginea Statelor Unite .
Fata de alte proiecte de reduceri operationale, noua strategie pentru bugetul acordat Apararii precizeaza ce servicii si misiuni militare vor fi eliminate.
Barack Obama si alti oficiali ai administratiei nu au dat multe detali legate de ce programe de armament vor fi oprite si cati militari vor fi disponibilizati.