Doctorul Arafat a fost executat "în direct" de Băsescu Traian după ce şeful SMURD devenise rapid adversarul preşedintelui. Care a fost parcursul de la mărire şi decădere al doctorului, decorat tot în direct, în faţa a zeci de mii de oameni, în noaptea de Revelion, în Piaţa Universităţii, pe când Băsescu intra în primul an de mandat? Raed Arafat, sirian de origine, se luptă de 20 de ani să formeze un sistem de urgenţă care să se integreze coerent în sistemul medical din România. Puţini ştiu că, în 1991, după eşecul de la Cluj, Arafat a fost sprijinit direct să-şi aplice ideile de ministrul Bogdan Marinescu şi de secretarul de stat Emil Tomescu. Atunci l-am cunoscut pe Raed Arafat şi i-am urmărit perseverenţa an după an cu adversarii spargeii mlaştinii în care se scăldau serviciile de Salvare, care, să ne aducem aminte, îşi abandonau bolnavii la colţ de stradă. Arafat a ajuns cu multă trudă să impună SMURD drept cea mai sigură şi cea mai serioasă instituţie din România. O ţară în care, sub regimul Băsescu-Boc-Udrea, nu mai funcţionează aproape nimic, sistemul SMURD, conceput şi condus de Arafat, reuşeşte, ca un miracol să stea în picioare, ba chiar să se şi dezvolte!
Cu o funcţie ministerială nesemnificativă – subsecretar de stat la Sănătate – Arafat şi-a clădit singur, în afara partidelor, o statură de credibilitate greu de înţeles pentru figurile cenuşii ale Puterii. Dar şi greu de suportat pentru verticalitatea lui, pentru claritatea argumentelor cu care îşi susţine efortul de a face performanţă într-un domeniu intrat în vrie.
Tocmai aceste calităţi i-au fost însă fatale doctorului Raed Arafat! În primul rând, el a deveni adversarul organic al "băieţilor deştepţi" din sectorul de Sănătate, care, prin "pârghia" Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, "drenează" aproape 5 miliarde de euro. Pentru a lărgi accesul grupurilor de interese la banii