Consiliului Concurenţei a sancţionat şase companii (OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România) cu amenzi totalizând 880 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010.
Raportul de investigaţie finalizat vizează o înţelegere între companii şi care a avut ca rezultat retragerea de la comercializare, în perioada 2007-2008, a sortimentului de benzină Eco Premium. Legislaţia prevede aplicarea unei amenzi maxime de 10% din cifra de afaceri totală pe anul anterior sancţionării.
Benzina Eco Pemium a declanşat investigaţia
Sancţiunea anunţată marţi de Consiliul Concurenţei reprezintă un record pentru România şi singura pe piaţa carburanţilor din UE.
Preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă, că instuituţia pe care o conduce a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri.
„România e o economie de piaţă şi fiecare companie face ce vrea cu marfa ei. Ceea ce interzice însă legea concurenţei este ca firmele concurente să schimbe informaţii şi să-şi armonizeze comportamentul", a adăugat şeful Consiliului Concurenţei.
Companiile petroliere implicate au motivat decizia prin scăderea cererii pentru acest sortiment şi blocarea lanţului logistic.
„Era dreptul lor să o facă, dar individual. Pentru a nu pierde cotă de piaţă au stabilit să retragă împreună sortimentul", a menţionat Chiriţoiu.
Petrom a fost amendată cu 367 milioane lei, iar OMV Petrom Marketing a fost sancţionată cu 137 milioane lei, potrivit unui comunicat transmis de Petrom Bursei de Valori Bucureşt