O alimentaţie mai echilibrată ar putea fi benefică pentru copiii care suferă de hiperactivitate, o tulburare comportamentală care se traduce prin deficit de atenţie (ADHD), dacă tratamentele medicamentoase sau terapia eşuează, rezultă dintr-un studiu dat publicităţii luni de revista americană Pediatrics, citată de AFP.
ADHD este o tulburare care afectează mai ales copiii şi se manifestă prin imposibilitatea acestora de a se concentra asupra unui anumit subiect sau a unei anumite acţiuni. Netratată, poate avea consecinţe negative pe termen lung (psihologice, sociale, economice).
Potrivit autorilor care au efectuat o trecere în revistă a studiilor publicate recent pe tema respectivă, beneficiile regimurilor alimentare pe bază de suplimente alimentare sau care suprimă anumite produse din alimentaţie sunt dificil de evaluat şi pot să se limiteze uneori la un efect placebo.
Concluziile medicilor americani pun la îndoială eficacitatea anumitor regimuri alimentare foarte populare şi îndreptate direct împotriva anumitor produse, cum ar dieta „Feingold”. Prin această dietă sunt eliminaţi din alimentaţie coloranţii alimentari cu nuanţă roşie sau portocalie, strugurii, merele, cârnaţii sau hot-dog-urile.
„Studiile nu au confirmat că acest regim este atât de eficient precum susţin cei care-l promovează”, afirmă autorii noii cercetări ştiinţifice.
La fel, regimurile alimentare care elimină din alimentaţie orice alergen potenţial, cum ar fi germenii de grâu, ouăle, ciocolata, brânza sau nucile, au avut un succes limitat în cazul copiilor afectaţi de ADHD, susţin autorii studiului, care adaugă că „nu trebuie să excludem şi posibilitatea unui efect placebo”.
Intervenţiile la nivel nutriţional pentru a trata ADHD-ul trebuie deci să fie considerate drept tratamente alternative, este concluzia studiului realizat de medici de la Facultatea de Medici