Sute de deţinuţi ai „războiului împotriva terorismului” au intrat într-o adevărată gaură neagră la Guantanamo, în ultimii zece ani. Acum, la Guantanamo, mai sunt 171 de suspecţi provenind din 20 de ţări, din 779 câţi au fost iniţial, informează AFP. 598 dintre ei au fost transferaţi către terţe ţări, între care a fost menţionată şi România, în scandalul „închisorilor secrete ale CIA”.
În 2009, preşedintele american Barack Obama anunţa că va închide acel lagăr în următorul an, dar nu a făcut-o şi, paradoxal, la sfârşitul anului trecut, chiar pe 31 decembrie, a promulgat o lege care nu face decât să împiedice, de facto, desfiinţarea lagărului.
Unii au stat închişi acolo pe nedrept, dar alţii şi-au recunoscut faptele, în faţa unor tribunale militare de excepţie înfiinţate de justiţia americană, care nu a permis judecarea lor în faţa tribunalelor civile şi nici nu au luat în seamă Convenţiile de la Geneva privind deţinuţii de război.
Condiţiile de detenţie de la Guantanamo s-au ameliorat în cei zece ani de funcţionare, dar o parte dintre cei 171 de deţinuţi rămaşi acolo au parte de regim disciplinar dur şi sunt ţinuţi într-o izolare aproape totală, dezvăluie AFP. Deţinuţii au fost regrupaţi în prezent în două clădiri construite după modelul închisorilor federale de mare securitate. „Dacă respecţi regulamentul, stai în sectorul VI. Dacă nu îl respecţi, vei merge în sectorul V”, a povestit colonelul Donnie Thomas, comandantul gardienilor închisorii.
Patru cincimi dintre deţinuţi se află în spatele zidurilor
În sectorul VI se află patru cincimi dintre deţinuţi. Ei poartă haine tradiţionale, trăiesc în comunitate, au acces la 21 de canale de televiziune, 14 posturi de radio şi ziare. Ei au „mai multă libertate de a intra şi a ieşi din celulă, de a ieşi la plimbare cu fraţii lor, de a mânca şi a se ruga împreună cu ac