Ambasadorul danez în România, Michael Sternberg, a declarat, azi, că Danemarca este conştientă de eforturile mari pe care le-au făcut România şi Bulgaria pentru a îndeplini criteriile Schengen şi e gata să le primească în spaţiul de liberă circulaţie, ca membri cu drepturi depline. Sursa: Răzvan VălcăneanţuSursa: Răzvan Vălcăneanţu
1 /.
Ambasadorul danez spune că toate statele, atât actuale, cât şi viitoare membre ale spaţiului Schengen, ar trebui evaluate în funcţie de aceleaşi standarde. "Este important să nu creăm standarde duble, adică unele state să fie nevoite să îndeplinească mai multe criterii decât cele menţionate de acquis-ul Schengen", a spus Michael Sternberg, în numele preşedinţiei UE, preluată de Danemarca pentru şase luni.
"Nu ne facem iluzii că va fi uşor să realizăm acest lucru, având în vedere faptul că guvernul olandez nu prea are spaţiu de manevră, din motive politice interne", a adăugat ambasadorul, precizând că în timpul preşedinţiei daneze, autorităţile de la Copenhaga vor lucra din greu să găsească o soluţie la această problemă.
"Deşi nu acceptăm legătura dintre aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), va fi foarte important ca România să-şi continue eforturile, pentru a nu exista nicio îndoială că se află pe calea cea bună", a mai spus diplomatul.
Decizie politică în primele luni
Michael Sternberg spune că, în prezent, doar o ţară membră Schengen se opune intrării României în spaţiul de liberă circulaţie, iar eforturile Danemarcei se vor concentra pentru a se ajunge la un compromis, dar va fi dificil. "Vom fi un moderator onest, deschis, în acest proces, dar va fi dificil", a precizat ambasadorul danez.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, speră ca decizia politică în ceea priveşte accesul în spaţiul Schengen să se ia în acest semestru, iar România se b