Voyages dans le Balkans este o carte dedicată Balcanilor de un geograf francez din secolul al XIX-lea ce cuprinde informaţii, impresii, studii datând din perioada 1857-1870. Voyages dans le Balkans este publicată de editura pariziană Non Lieu, care are o anumită simpatie pentru România şi ţările est-europene. Matei Vişniec a discutat despre această carte cu directorul editorii Non Lieu, Jérôme Crassou:
„Înainte de a deveni o carte, aceste texte existau fie sub formă de manuscris, fie sub formă de povestiri de călătorie publicate în secolul al XIX-lea, cum ar fi o carte intitulată Turul lumii, publicată în 1870 la editura Hacette. Doi cercetători, Marie-Thérèse Lorain şi Bernard Lory, sunt cei care au găsit, readus la suprafaţă, colectat aceste texte şi care au publicat această Călătorie în Balcani de Guillaume Lejean.
În ce-l priveşte pe Guillaume Lejean, el nu era un geograf pregătit după normele academice ale Sorbonei, ci un autodidact fascinat de descoperirea unor ţinuturi pe care Franţa le considera pe atunci exotice. Să nu uităm că la acea oră Balcanii se aflau încă sub dominaţie turcească. Guillaume Lejean citează însă în notele şi articolele sale numeroase documente citite sau decoperite sau achiziţionate pe teren, în ţările vizitate, printre altele Moldova şi regiunea Basarabiei. În felul acesta el a devenit un fel de mesager între geografii şi cartografii locali şi cei occidentali sau cei francezi.”
Despre publicul căruia îi este destinat această carte:
Jérôme Crassou: „Este o carte pentru două tipuri de public. Înainte de toate, ea conţine un aparat critic absolut monumental realizat de Bernard Lory şi Marie-Thèrese Lorain, deci este o carte care poate fi citită de cercetători în literatură sau în geografie sau în balcanologie. Dar este de asemenea o carte care poate fi citită fără note, o carte pentru marele public, pentru că