Întreprinderea trebuie să acumuleze într-un cont bancar special, în mai puţin de o lună, 63 milioane de lei. Această sumă, ce costituie 5,4% din datoriile istorice, trebuie achitată creditorilor până la 5 februarie. În caz contrar întreprinderea va fi împărţită în mai multe bucăţi.
Până acum în cont s-au acumulat doar 22 de milioane de lei, a informat directorul Termocom, Mihai Cernei. La 5 februarie expiră termenul dat întreprinderii de către creditori pentru a-şi îmbunătăţi situaţia financiară prin restructurarea managementului. Până acum termenul pentru realizarea procedurii-plan a fost prelungit de două ori, iar ultimii trei ani i-au fost acordaţi, ca excepţie, printr-o decizie de Guvern, pe motiv că Termocom prestează populaţiei un serviciu vital.
„Pretinşii creditori, printre care CET 1, CET 2, Moldova-Gaz şi alţii încearcă să preia proprietatea Termocom-ului. Aceştia, conform unei hotărârii a instanţei de judecată din anul 2001, trebuie să încaseze 5,4% din datorii. De atunci, suma indicată a fost acumulată în contul special de două ori, însă banii au fost transferaţi pentru alte datorii", a declarat Dorin Chirtoacă.
CREDITORII SE POT ALEGE CU COTE-PĂRŢI
„Se pregăteşte un atac raider asupra întreprinderii strategice a municipiului, iar în spatele lui se află Veaceslav Platon", a spus edilul.Dacă Termocom nu va reuşi să întoarcă în termenul stabilit banii, creditorii vor primi cote-părţi ale întreprinderii. „O să încercăm să acumulăm bani în cont. Altfel mergem spre lichidare. Unii aşteaptă să vină mai repede 5 februarie", a spus Mihai Cernei, directorul Termocom.
Viceprimarul Mihai Furtună a afirmat că se va depune efort ca în luna rămasă Primăria, dar şi agenţii economici să achite datoriile pe care le au faţă de furnizorul de agent termic. Viceprimarul însă a menţionat că mai există o problemă. „Laura Ţurcan, administrator Termoc