Importurile chineze de cupru au atins un nou record în decembrie – 508.942 tone, ceea ce înseamnă o creştere cu 47.7% faţă de anul trecut. Companiile chinezeşti au speculat din plin volatilitatea din pieţe şi diferenţialul de dintre preţurile pe pieţele din Shanghai şi cele de la Londra.
În 2011, China a achiziţionat în general mai puţine mărfuri şi materii prime, cu excepţia minereului de fier, pentru care cererea de import a crescut cu 11%, şi a ţiţeiului, pentru care cererea a înregistrat o creştere de 6%, potrivit Bloomberg.
Economiştii consideră sporirea importurilor de materii prime înregistrată în decembrie drept o dovadă a rezistenţei de care companiile chineze dau dovadă în faţa presiunilor puse de criza europeană. Cum China este cel mai mare consumator de materii prime, printre care se numără cupru, cărbune şi bumbac, importurile lunare sunt atent supravegheate, fiind considerate un indicator relevant pentru evoluţia cererii. „Cererea de mărfuri va fi stabilă anul acesta şi ar putea chiar să crească în cazul în care China va decide să profite de preţurile relativ stabile din pieţe”, spune Ting Lu, consilier financiar la Bank of America.
În acelaşi timp însă, China intenţionează să-şi majoreze capacitatea de a influenţa preţurile pe pieţele internaţionale de măfuri prin extinderea utilizării produselor derivate - contracte futures pe mărfuri, potrivit unor reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare chinezeşti, care susţin o implicare mai activă a companiilor naţionale pe pieţele futures, în special pe piaţa petrolului.
În China există deja pieţe futures pentru mai multe mărfuri, printre care cupru, bumbac, soia, porumb şi aur, însă tranzacţiile sunt restricţionate investiorilor străini, astfel că impactul global este limitat. Economiştii consideră piaţa futures din Shanghai ca fiind cea mai bună locaţie de lansare