Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), ar putea reduce anul acesta pentru prima dată în istoria instituţiei rata dobânzii de referinţă la euro sub 1%, pe fondul crizei datoriilor din zona euro care împinge economia europeană în recesiune pentru a doua oară în trei ani, scrie Bloomberg. O astfel de decizie ar reprezenta o schimbare totală faţă de atitudinea băncii din urmă cu un an, când instituţia, pe atunci condusă de francezul Jean-Claude Trichet, recurgea la creşterea dobânzilor.
Draghi, fost guvernator al Băncii Italiei, a lucrat acum câţiva ani la cea influentă bancă americană, Goldman Sachs, ceea ce ar explica într-un fel opţiunea pentru politicile monetare americane, mai agresive şi mai rapide.
În cazul în care criza afectează Germania, cea mai mare economie a Europei, şi declanşează un proces deflaţionist, ar putea determina BCE să ia în considerare introducerea unui program de achiziţionare de active în stilul celui aplicat de Rezerva Federală a SUA. În 2012, italianul Draghi ar putea acţiona mai mult ca Ben S. Bernanke decât ca Jean-Claude Trichet, apreciază analiştii Bank of America.
"În doar două luni, diferenţa dintre Trichet şi Draghi este notabilă. Dacă pe o scală Bernanke se află la un capăt, iar Trichet la celălalt, Draghi s-ar situa mai aproape de Bernanke", spune Laurence Boone, economist-şef la Bank of America Merrill Lynch din Paris. UBS estimează că moneda euro de va deprecia în 2012 pentru al treilea an consecutiv în raport cu dolarul. Deşi moneda s-ar putea aprecia ocazional pe fondul optimismului că liderii europeni vor intensifica acţiunile de luptă împotriva crizei, cursul va scădea la 1,25 dolari pentru un euro până la sfârşitul anului, estimează Beat Siegenthaler, de la UBS.
Juergen Michels, economist-şef pentru zona euro la Citigroup din Londra, este foarte pesimist în privinţa econ