Cei care doresc să obţină un credit pot primi reduceri substanţiale de dobândă dacă îşi mută şi contul de salariu la aceeaşi bancă. Majoritatea băncilor au adoptat strategia din dorinţa de a vinde mai multe produse la pachet. În consecinţă, şi reducerea oferită la credite se anulează în cazul în care clientul renunţă la contul de salariu.
Alegerea băncii pentru încasarea salariului nu trebuie făcută doar în funcţie de existenţa unui bancomat în apropiere, ci de beneficiile asociate. Sunt bănci care acordă clienţilor credite cu dobânzi mai mici, astfel că, în funcţie de suma împrumutată, acest lucru poate conduce la o economie semnificativă lună de lună. Reducerile de dobândă pot începe de la doar câteva zecimi de procent, dar în unele cazuri pot ajunge chiar la câteva puncte procentuale.
În special în cazul creditelor ipotecare, de valori mari, diferenţa poate aduce economii semnificative iar o rată lunară mai mică permite obţinerea unor sume mai mari, la acelaşi salariu.
Cele mai mari reduceri vin de la băncile mici
La BCR, creditele sunt mai ieftine cu 0,2% pentru cei care au un cont la bancă în care îşi încasează veniturile.
La Raiffeisen Bank, reducerea este diferenţiată în funcţie de tipul de credit şi de valută. În cazul creditelor fără ipotecă, reducerea este de 1 punct procentual, în timp ce la creditele ipotecare reducerea de dobândă variază între 0,25 procente la euro şi 0,6 procente, la lei.
Aceeaşi politică o adoptă şi Banca Transilvania, care oferă reduceri cuprinse între 0,25 şi 0,50 puncte procentuale, precum şi Garanti Bank, unde reducerile variază între 0,12% şi 0,18%. Şi ING Bank oferă reduceri de dobânzi pentru clienţii care au şi un cont de salariu, însă reducerea totală depinde şi de alţi factori, precum istoricul cu banca sau perioada de creditare.
Clienţii care au cont de salariu la Alpha Bank