Cancelarul Germaniei Angela Merkel şi preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy s-au întâlnit ieri la Berlin în efortul de a netezi diferenţele dintre punctele de vedere ale celor două superputeri europene înaintea summitului Uniunii Europene de pe 30 ianuarie care se va concentra asupra stimulării economiilor şi pieţei muncii, scrie presa internaţională.
Cei doi lideri au declarat că au făcut progrese cu planurile de a introduce un pact pentru înăsprirea regulilor bugetare din zona euro în vederea întegrării mai strânse a uniunii monetare, scrie MarketWatch.
Merkel a afirmat că negocierile privind un nou tratat UE se vor finaliza în câteva zile, iar acordul va fi semnat până pe 1 martie.
Oficialul german a avertizat că Grecia nu poate primi bani de la UE şi FMI dacă detaliile celui de-al doilea pachet de bailout nu sunt puse la punct rapid, inclusiv cele privind participarea deţinătorilor privaţi de obligaţiuni greceşti. Cancelarul german a subliniat că liderii europeni nu vor să lase niciun stat să iasă din zona euro, potrivit The Telegraph. Sarkozy a admis că situaţia din Europa este "foarte tensionată" şi a cerut ca negocierile privind pactul fiscal să se încheie rapid.
Merkel şi Sarkozy au anunţat, de asemenea, că vor ca miniştrii de finanţe europeni să elaboreze un plan privind introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare la nivelul UE până în martie, pentru a face băncile să plătească pentru rolul jucat în criza financiară. Dacă un acord la nivelul întregii Uniuni nu va fi posibil, Germania şi Franţa vor insista pe un acord la nivelul zonei euro. Merkel a menţionat că nu are acordul deplin al Parlamentului în această privinţă. Cancelarul este recunoscut pentru încurajarea unor măsuri care nu sunt susţinute în Germania, notează The Telegraph.
"Dereglementarea scandaloasă din sistemul financiar trebuie oprită", a declarat