Sistemul de urgenţă este sau nu în pericol? „Adevărul“ pune faţă în faţă argumentele lui Raed Arafat cu ale lui Cristian Vlădescu, unul dintre iniţiatorii Legii reformei sanitare.
Demisia dr. Raed Arafat din funcţia de subsecretar la Ministerul Sănătăţii (MS), anunţată ieri, este primul semn că proiectul legii privind reorganizarea sistemului sanitar a început să zguduie Sănătatea. Noua lege îşi propune să modifice fundamental felul în care sunt gestionaţi banii Sănătăţii, prin introducerea concurenţei între diverşii furnizori de servicii: de la medicii de familie, până la spitale şi casele de asigurări.
Ce schimbă legea
Modificările anunţate în ceea ce priveşte sistemul de urgenţă au atras primul scandal şi prima victimă - dr. Raed Arafat. Noutatea adusă de proiectul legii în sistemul de urgenţă o constituie iniţiativa de a lăsa asistenţa medicală nu doar pe seama ambulanţei „de stat" şi a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD), ci şi în sarcina altor furnizori, fie ei firme private. Aceştia din urmă trebuie însă omologaţi de Ministerul Sănătăţii.
Raed Arafat spune că ideea ar distruge sistemul integrat de urgenţă, iar dorinţa de profit va conta mai mult decât viaţa oamenilor.
La acuzaţiile sale răspunde unul dintre iniţiatorii legii din comisia prezidenţială de sănătate, prof. Cristian Vlădescu, directorul general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar. Iată care sunt părerile celor doi, exprimate punctual, pe fiecare efect al legii.
1. Cu sau fără profit la Urgenţă?
Dr. Raed Arafat: „În viitor se va vorbi despre un sistem care nu mai poate fi integrat, pentru că nu-l poţi menţine cu elemente care urmăresc profitul şi mai mulţi bani".
Prof. Cristian Vlădescu: „Toate serviciile din sistemul sanitar produc profit pentru cineva. În cazul serviciilor d