Moneda nationala a atins marti cea mai slaba cotatie in fata euro din ultimele 18 luni, de 4,3625 de lei, cursul fiind influentat de evenimentele din Europa. Cu toate acestea, analistii chestionati de DailyBusiness.ro sunt optimisti.
Cursul a ajuns marti aproape de maximul istoric de 4,3688 lei/euro, inregistrat pe 30 iunie 2010.
Analistul economic Dragos Cabat a declarat ca deprecierea leului din ultima perioada a avut loc ca urmare a evenimentelor ce s-au petrecut in Europa.
Printre acestea amintim problemele Ungariei, care in prag de colaps financiar, are nevoie de un imprumut de la Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana. Forintul s-a depreciat semnificativ in fata euro, iar agentia de evaluare financiara Fitch a revizuit, vineri, in scadere calificativul de tara al Ungariei, de la "BBB-", ultima treapta in categoria recomandata pentru investitii, la "BB+", in categoria "junk".
De asemenea, analistul economic Laurian Lungu a subliniat ca ce se intampla in Ungaria afectea si Romania, indirect.
Cabat a adaugat ca leul a fost influentat si de scandalul din Elvetia, dar si de situatia Greciei, care nu a ajuns la o intelegere cu investitorii.
Philipp Hildebrand a demisionat de la sefia Swiss National Bank (SNB), in urma scandalului legat de tranzactia controversata realizata de sotia sa. Aceasta a fost trader la un fond speculativ, a cumparat pe 15 august dolari in valoare de 400.000 de franci elvetieni, cu putin timp inainte ca sotul ei, guvernatorul, sa anunte ca Banca Nationala a Elvetiei a stabilit un curs minim de 1,20 franci pentru un euro.
In ceea ce priveste Grecia, intregul calendar pentru eliberarea imprumuturilor acordate de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International a fost devansat cu trei luni ca urmare a intarzierii aparute la plata unei transe din 2011,