Morţi obligaţi să plătească dări la stat, impozite calculate greşit, de-ţi stă inima în loc, sau persoane somate să achite taxe locale, deşi ele şi-au schimbat de mult domiciliul. Sunt doar câteva dintre efectele lipsei de comunicare şi de colaborare între instituţiile statului, care ştiu să ceară plata taxelor şi impozitelor, dar nu ştiu să-l respecte pe contribuabil.
Gazeta de Sud a scris în nenumărate rânduri despre situaţii tragicomice în care diferite instituţii ale statului sau furnizori privaţi de utilităţi somau persoane decedate să-şi achite obligaţiile financiare. În alte dăţi, cetăţeni aflaţi în viaţă și cu datoriile achitate la zi se trezeau buni de plată. Pe lângă faptul că pierd vremea pe drumuri pentru a-i convinge pe funcţionari că nu au restanţe, oamenii se găsesc de multe ori în situaţia de a nu mai avea chitanţele care să dovedească, de exemplu, că acum patru sau cinci ani şi-au plătit impozitul pe casă sau taxa de parcare. Cine s-ar gândi să păstreze toate hârtiile doveditoare pentru că, la un moment dat, un funcţionar scrupulos îl scoate dator cu mii de lei? Ei bine, modul defectuos în care coabitează instituţiile statului dovedeşte că e bine să faceţi un dosar unde să treceţi, dacă nu bonul de casă pentru pâinea cumpărată, măcar toate chitanţele care arată că aţi fost un bun contribuabil. Altfel, riscaţi să plătiţi de două ori acelaşi impozit.
Impozite de la Adam şi Eva
În privinţa taxelor şi impozitelor locale, problemele pleacă de la neînţelegerile între două instituţii: Direcţia pentru Taxe şi Impozite a Primăriei Craiova şi Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Dolj. Dacă ele ar colabora, Fiscul local nu ar mai trimite cai verzi pe pereţi şi nu i-ar mai pune pe craioveni pe drumuri. Cea mai recentă ispravă a celor de la Taxe şi Impozite este o somaţie de plată trimisă unei familii mutate din