Cu trei luni înaintea unor alegeri prezidenţiale la care imigraţia ar putea deveni o temă majoră, în contextul în care electoratul extremei drepte este considerat de analişti drept principala rezervă de voturi pentru candidatul conservator - probabil actualul preşedinte Nicolas Sarkozy - guvernul de la Paris a afişat marţi cifre record legate de imigraţie. Numărul expulzărilor creşte, cel al permiselor de şedere acordate străinilor scade, iar cifra naturalizărilor degringolează.
Vasile Damian revine asupra acestor cifre:
Claude Guéant promisese un discurs dur despre imigraţie. Ca de obicei, ministrul francez de Interne s-a ţinut de cuvânt, dar a şi inovat. Pentru a avea cifrele imigraţiei pentru anul precedent, trebuie în general să aşteptăm zece luni de zile. Presat, spun analiştii, de mize electorale, Guéant le-a făcut publice la doar zece zile după terminarea anului precedent. Astfel, 2011 poate fi considerat, cum spun francezii, „un excellent cru”, un an ieşit din comun, „nemaiîntâlnit”, avea să spună chiar ministrul de Interne în momentul în care anunţa depăşirea cu 5000 a numărului de expulzări faţă de obiectivul fixat acum un an.
Aproape 33.000 de clandestini au fost trimişi acasă, de trei ori mai mulţi decât în 2002. Un rezultat datorat noii legi a imigraţiei, a şaptea de zece ani încoace, adoptată anul trecut în vară şi care reduce posibilităţile de recurs ale clandestinilor. „Progrese” au făcut Claude Guéant şi servicile sale şi în refuzarea permiselor de şedere acordate străinilor, cu aproape 4% mai puţine anul trecut decât în 2010. În sfârşit, ultimul capitol la care s-a evidenţiat Ministerul de Interne a fost cel al naturalizărilor, cu 30% mai puţine în 2011 faţă de anul precedent.
Pentru a înregistra astfel de rezultate, Guéant - un apropiat al preşedintelui Nicolas Sarkozy, care l-a şi precedat acum zece ani la interne - a