Grevele şi imaginea proastă pe plan internaţional au lovit industria turistică elenă, motiv pentru care oficialii de la Atena iau în calcul închirierea vestigiilor de pe Acropole.
În urmă cu mai bine de un an, un titlu din presa germană stârnea indignare şi revoltă în rândul grecilor, oficiali şi populaţie deopotrivă. „Vindeţi-vă insulele, greci faliţi! Şi vindeţi şi Acropole!", titra cotidianul „Bild". Nu era o idee a jurnaliştilor. Materialul se baza pe interviul acordat de Frank Schaeffler, finanţist membru al partidului liberal FDP, care face parte din aceeaşi coaliţie.
Propunerea a fost preluată rapid şi de alţi parlamentari germani. „Cei aflaţi în insolvenţă trebuie să vândă tot ceea ce este necesar pentru a-şi putea achita creditorii. Grecii deţin clădiri, companii şi insule nelocuite, care ar putea fi folosite pentru rambursarea datoriilor", declara şi Josef Schlarmann, membru al coaliţiei de guvernare condusă de Angela Merkel.
„Nu suntem de vânzare!"
Declaraţiile au fost luate ca un adevărat afront la Atena, unde, la scurt timp, protestatarii au început să poarte pancarte pe care scria „Nu suntem de vânzare!".
Acum, grecii au dat indignarea pe simţ practic şi vin chiar ei cu planul de afaceri. Gerasimos Giakoumatos, parlamentar elen, membru al partidului conservator Noua Democraţie şi fost ministru al Sănătăţii, a declarat luni că Acropole şi alte situri arheologice aflate în patrimoniul statului ar putea fi închiriate pentru a aduce bani în vistieria statului.
„Ar trebui să închiriem Acropole şi alte situri pentru a creşte veniturile statului cu demnitate, şi nu să tăiem salarii şi pensii", a spus parlamentarul într-un interviu acordat unui post local de radio. Acesta a subliniat că este necesar ca angajaţii din Ministerul Culturii să nu mai protesteze, întrucât grevele lor au împiedicat mii de turiş