Ca şi la noi, presa tradiţională din Statele Unite trece printr-o criză financiară, dublată de ameninţarea supremaţiei online-ului asupra print-ului.
Unul dintre cele mai interesante documentare ale anului trecut şi o adevărată radiografie a situaţiei mass-media este Page One: Inside the New York Times (Prima pagină: în interiorul New York Times), realizat de Andrew Rossi. Filmul urmăreşte eforturile cunoscutului cotidian din SUA de a-şi menţine prestigiul şi, în acelaşi timp, de a supravieţui crizei financiare, dar, mai important, de a păstra ediţia tipărită într-o lume în care media digitale sunt din ce în ce mai agresive.
E clar că jurnalismul tradiţional trece prin clipe grele. Criza economică a redus o mare parte a veniturilor din publicitate şi, în acelaşi timp, a şubrezit bunăstarea publicului, care nu mai cumpără ziare, mai ales că poate accesa gratis informaţia pe Internet. Filmul începe cu un montaj de ştiri televizate care anunţă, unul după altul, falimente ale ziarelor americane şi zvonuri privind iminenta dispariţie a New York Times. Cu o redacţie în care lucrează peste 1.000 de oameni, colosul media pare împotmolit în contextul nefavorabil din ultima perioadă. O privire în interior dezvăluie eforturile publicaţiei de a se menţine pe piaţă. Vedem uriaşa hală în care fiinţează redacţia, sala de şedinţe în care se iau deciziile editoriale, tipografia în care ziarul capătă formă fizică. Dar mai ales umărim „bucătăria internă“ a unuia dintre cele mai importante cotidiane ale lumii şi facem cunoştinţă cu câţiva dintre oamenii care realizează New York Times.
Personajul central al documentarului este David Carr, reporter în cadrul secţiei media a New York Times. Carr este un fost dependent de droguri care a reuşit să iasă din marasmul narcoticelor, fiind azi unul dintre cei mai importanţi jurnalişti care scriu despre media în SUA. Pitore